image
hl1

NATUREN
– en fantastisk legeplads

rounded_img

Naturens kvaliteter

  • 1 – Sanseindtrykkene i naturen er stærke og varierede. Derfor er udelivet med til at styrke børns grundlæggende opmærksomhed og samtidig er der masser af forskellige oplevelser.
  • 2 – Fysisk bevæger børnene sig mere udendørs end indendørs. Derved øges deres styrke og udholdenhed og sygefraværet mindskes.
  • 3 – Motorisk bliver børnene udfordret, ved at gå på forskelligt underlag og ved at bevæge sig rundt i terrænet. Der bliver arbejdet både med balance, koordination samt grov- og finmotorisk.
  • 4 – I naturen er der højt til loftet, bedre plads, mere luft og ingen larm. Det betyder socialt at der er bedre plads til alle, hvilket udvikler større tolerance og venskaber.
  • 5 – Naturen indbyder både til vilde og stille lege. At fordybe sig, lytte og mærke til naturen og bare være, mindsker stressniveauet.
  • Fantasi, kreativitet og problemløsning er en stor del af at være i naturen. En sten og en pind kan bruges til meget og forestille meget.

rounded_img

Nødvendigheden af motorik

Børn lærer med hele kroppen, så for at lære må kroppen bevæge sig.

Gennem de grundlæggende bevægemønstre som at kravle, gå, løbe, hoppe, springe og kaste, lærer barnet både at bevæge sig selv og sin krop på en hensigtsmæssig måde, samt at orientere sig i det rum barnet befinder sig i.

Når et barn kan bruge sin krop ubesværet i alle typer leg, opfatter det tryghed ved sin krop, og da det at lege indebærer involvering af hele kroppen, udvikler barnet en tro på sig selv og sine egne kompetencer gennem leg.

For barnet er kroppen ikke en udvendig størrelse, men grundlaget for barnets selvfølelse. Højt er det barnet ikke kan nå og lille er det man kan holde i sin hule hånd. Barnet tænker med kroppen.

rounded_img

Læring af naturen

Indendørs er alt i lige linjer og dette stimulerer kun venstre hjernehalvdel der er den analytiske del. Hvis man kun får stimuleret denne del bliver man meget fokuseret på deltaler men mangler det store overblik og helheden.

Børn lærer bedst gennem både oplevelser, handling og forståelse.

I naturen lærer børn at træffe beslutninger, og være deres egen herre.

I naturen får børnene stimuleret alle sanserne på deres egne præmisser.

Børn der er brugere af naturen vokser op og bliver beskyttere af den. De har en forståelse for at de selv er en del af noget større og er afhængig heraf. Mister vi kontakten med naturen, mister vi den, og dermed også os selv, da vi ikke kan overleve uden de ting naturen giver os, som vand, mad og ilt.